Avokadov mousse z jagodno chia marmelado na hitro
Sestavine za 2 moussa:
Mousse
- 150 g avokada (olupljen, razkoščičen)
- 90 g stopljene 90% temne čokolade (po potrebi brez sladkorja)
- 4 večji izkoščičeni medjool datlji (ali 8-10 klasičnih datljev, v tem primeru je potrebno predhodno namakanje- navodila za namakanje zgoraj)
- 150 g kokosovega mleka iz pločevinke
Jagodna chia marmelada
- 150 g zamrznjenih ali svežih jagod
- 4 jedilne žlice vode
- 2 jedilni žlici chia semen
Čokoladni preliv in posip
- 50 g stopljene temne čokolade (po potrebi brez sladkorja)
- 1 jedilna žlica kokosovega ali rastlinskega olja
- nadrobljenih liofiliziranih malin
POSTOPEK
-
V posodi blenderja zmešajte vse sestavine za mousse. Zblendajte do gladkega in poskusite, po potrebi dodajte več sladila ali vode, če je masa pregosta za blendanje.
-
Maso nadevajte v dva kozarčka.
-
V srednje veliki skodelici zmešajte zamrznjene jagode, vodo in chia semena. Postavite v mikrovaloovno pečico in segrevajte 3-4 minut oz. toliko časa, da se jagode čisto stalijo, tekočina pa je vroča (ali kuhajte v manjšem loncu na srednjem ognju do vretja).
-
Z vilicami zmečkajte/spasirajte jagode in vse skupaj zmešajte, da dobite gosto marmelado.
-
Marmelado nadevajte po vrhu moussa in zgladite površino.
-
Po vrhu prelijte s stopljeno čokolado, zmešano z oljem. Po želji posujte z nadrobljenimi liofiliziranimi malinami. Postavite v hladilnik, da se čokolada strdi, nato postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič