Cimetove rolice

SESTAVINE  

Kvasni pripravek

  • 120 g tople vode
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 1 jedilna žlica rjavega ali kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

Testo

  • 60 g kokosovega olja + 1 jedilna žlica (stopljeno in ohlajeno, dodajte ločeno)
  • 120 g rastlinskega napitka (sobna temperatura)
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 70g rjavega ali kokosovega slakorja Eko Škrnicl
  • 380 g pšenične bele moke tip 500

Nadev

  • 100 g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 2 jedilni žlici bio cimeta Eko Škrnicl
  • 3 jedilne žlice kokosovega olja (stopljeno, ohlajeno)

Preliv

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1-2 jedilni žlici vode (ali več po želji, glede na gostoto preliva)

POSTOPEK

 

  • V večji posodi ali v posodi kuhinjskega robota zmešajte toplo vodo, suhi kvas in žlico sladkorja. Premešajte in pustite stati vsaj 5 minut, da se kvas aktivira in speni.
  • Dodajte stopljeno in ohlajeno kokosovo olje, rastlinsko mleko ter vaniljevo aromo. Premešajte na hitro z nastavkom za gnetenje. Dodajte sladkor in moko ter vse skupaj gnetite na srednji hitrosti vsaj 5 minut, da nastane gladko, a lepljivo testo. Testo lahko gnetete tudi z rokami, gnetite tako dolgo, da nastane elastično testo, ki se med nežnim vlečenjem ne raztrga.
  • Testo bo lepljivo, ampak tako mora biti.
  • Ločeno večjo posodo namastite z žlico kokosovega olja in vanjo preložite testo. Testo v posodi parkrat obrnite, da se testo naolji z vseh strani.
  • Posodo nežno zavijte v folijo za živila in pustite vzhajati vsaj 1 uro oz. dokler testo ne naraste za dvakrat.
  • Medtem pripravite nadev. V skodelici zmešajte sladkor in cimet.
  • Ko testo naraste, ga udarite s pestjo po sredini, da upade, nato pa prestavite na rahlo pomokano površino.
  • Testo razvaljajte na velikost 50cm x 30cm.
  • Razvaljano testo premažite s 3 jedilnimi žlicami kokosovega sladkorja in nato enakomerno posujte z nadevom.
  • Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 4 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
  • Rolice zlagajte v naoljen pekač premera 30cm x 20cm in jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Rolice pustite vzhajati 1 uro. Po približno 45 minutah vzhajanja prižgite pečico in jo segrejte na 175 stopinj.
  • Pekač postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, sredica pa pečena.
  • Pripravite preliv. V skodelici zmešajte sladkor v prahu in postopoma dodajajte vodo - začnite z eno jedilno žlico in premešajte. Glede na želeno gostoto počasi dodajajte vodo in premešajte. 
  • Ko dobite želeno gostoto, preliv prelijte po cimetovih rolicah in postrezite še tople. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si