Galeta (francosko gallete) je ime za francosko pito, ki je sicer bolj preprostega in nekako nepopolnega videza. Za peko ne uporabljamo pekača za pite, ampak testo samo zložimo.
Ravno tako, kot klasična pita, je galeta lahko slana ali sladka. Odvisno s čim jo nadevamo. Za nadev največkrat uporabimo sezonsko sadje ali zelenjavo.
SESTAVINE
TESTO
- 120 g bele moke
- 120 g pirine moke
- 50 g mandljeve moke
- 2 zvrhani žlički kokosovega sladkorja
- 150 g vegan block (veganski nadomestek za maslo – je že slano, zato ne dodajamo nič soli)
- 1 jajce + 1 rumenjak (beljak od jajca prišparamo za premaz)
- lupine ene limone
NADEV
- Breskve
- Marelice
- Sok polovice limone
- 1 velika žlica sladkorja
- 2 žlici koruznega škroba
- Kot dodatek lahko uporabite poljubne oreščke
PRIPRAVA
Najprej pripravimo testo. Zmešamo vse suhe sestavine, narežemo maslo na rezine in razžvrkljamo eno jajce z enim rumenjakom.
Suhim sestavinam dodamo maslo in rumenjake. Če mesimo na roke, lahko dodate maslo sobne temperature. Če imate mešalnik pa svetujem, da dodate hladno maslo.
Mešamo toliko časa, da se maslo lepo raztopi in dobimo enotno zmes.
Oblikujemo hlebček, ga potlačimo z dlanmi ter zavijemo v folijo in damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj eno uro.
Testa si vedno lahko pripravimo tudi dan ali dva prej.
Za nadev operemo sadje, ga obrišemo ter narežemo tanjše, čim bolj enakomerne rezine.
Dodamo še limonin sok, sladkor ter 2 žlici koruznega škroba. Če ga nimate lahko nadomestite z moko. Doda se zato, ker sadje susti sokove, in škrob prepreči, da bi nadev preveč namočil testo, katero se potem ne bi dobro speklo.
Ko nalagamo sadje, pustimo dovolj velik rob testa (približno 3 cm), da ga bomo lahko privihali čez nadev.
Testo razvaljamo na tanko med dvema peki papirjema.
Pustimo ga na sredini enega, ter ga skupaj s papirjem preložimo na pekač.
Rezine nadeva nalagamo v krogu. Če dodamo oreščke, jih drobno nasekljane dodamo čisto na koncu.
Na koncu zavihamo testo na nadev, ga premažemo z beljakom in posujemo z žličko kristalnega sladkorja.
Pečemo na 190 stopinj približno 35 pa vse do 45 minut. Odvisno od pečice. Testo mora dobiti zlato rumeno bravo.
Ko je galeta pečena, pustimo da pol ure počiva.
Lahko jo jemo samostojno, zraven pa se vsekakor odlično poda tudi kepica vanilijevega sladoleda.