Italijanska enolončnica z lečo
SESTAVINE za 4 porcije:
Enolončnica
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 srednje velika čebula (nasekljana)
- 3 srednje veliki korenčki (narezani na majhne koščke)
- 3 stroki česna (nasekljan)
- pest kuhanega graha
- 750 ml zelenjavene jušne osnove
- 250 g paradižnikove passate
- 50 g bio zelene leče Eko Škrnicl
- 70 g bio fižola Mung Eko Škrnicl
- 1 ½ čajne žličke bazilike
- ½ čajne žličke origana
- ½ čajne žličke timijana
- ¼ žličke popra
- 1 ½ čajna žlička soli (več po okusu)
- 1 srednje velika bučka (narezana na majhne koščke)
- pest sveže špinače
- sok polovice izstisnjene limete
Dodatki
- veganski parmezan ali kvasni kosmiči
POSTOPEK
-
V večjem loncu na srednjem ognju segrejte olivno olje.
-
Dodajte nasekljano čebulo in korenček. Pražite par minut, dokler čebula ne postekleni.
-
Nato dodajte česen in pražite dodatni 2 minuti.
-
Dodajte grah, jušno osnovom paradižnikovo passato, zeleno lečo, fižol in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte in kuhajte na srednjem ognju, dokler ne zavre.
-
Ko zavre malenkost zmanjšajte ogenju in pustite, da počasi vre 25-30 minut, dokler se juha ne zgosti, leča in fižol pa skuhata.
-
Po potrebi, če se je juha preveč zgostila, dodajte več vode ali jušne osnove.
-
Ko je leča kuhana, dodajte bučko in kuhajte še 5-10 minut.
-
Na koncu v juho dodajte še svežo špinačo in sok limete ter kuhajte minuto do dve minuti, samo toliko, da se špinača zmehča.
-
Juho odstavite in postrezite skupaj s parmezanom ali kvasnimi kosmiči.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič