Sestavine za 16 kokosovih kock:
Kokosove kocke
Dno:
- 65g kokosovega olja (stopljeno)
- 40g javorjevega/agavinega sirupa
- 120g bio mandljeve moke od Eko Škrnicl
- 30g bio kokosove moke od Eko Škrnicl
- ščep soli
Datljeva plast:
- 125g grobo nastrganega kokosa
- 135g naravnega mandljevega masla
- 180g bio datljev od Eko Škrnicl
- 80g vode (oz. več po občutku)
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- ščep soli
Kokosova plast:
- 120g grobo nastrganega kokosa
- 2 jedilni žlici kokosovega mleka
Čokoladna plast:
- 120g veganske temne čokolade brez sladkorja (stopljena)
Postopek:
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Datlje namočite v vreli vodi in pustite 10 minut.
V posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko in sol. Dodajte javorjev sirup in stopljeno kokosovo olje. Premešajte, da dobite enotno zmes.
Zmes nadevajte v pekač, premera 8x8cm, obložen s peki papirjem. Pecite 11 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavo obarvani, sredica pa je tudi že pečena in obarvana nežno rjavo.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, pečice pa ne ugasnite, saj boste popekli še kokos.
Na velik pekač razporedite 245g nastrganega kokosa (za datljevo in kokosovo plast) in pecite 5 minut. Vmes kokos stalno nadzorujte, saj se popeče oz. obarva zelo hitro. Po petih minutah ga lahko previdno premešate, nato pa pečete še kakšno minuto oz. tako dolgo, da je ves kokos zlato rjavo obarvan.
Ko je pečen ga odstavite iz pečice in pustite, da se malo ohladi.
Namočene datlje odcedite in dobro ožemite. Datlje prestavite v posodo za blender ali sekljalnik. Dodajte mandljevo maslo, 125g pečenega kokosa, vaniljo, 40g vode in sol. Vse skupaj mešajte tako dolgo, da dobite gladko kremno zmes. V kolikor je zmes presuha po potrebi dodajte še vode. Vodo dodajajte počasi in postopoma, saj zmes ne sme biti pretekoča, ampak ravno prav gladka, da je mazljiva.
Dobljeno zmes premažite po ohlajenem biskvitu. Postavite v hladilnik za 10 minut, nato pa pripravite kokosovo plast.
Ostanek pečenega kokosa, skupaj s kokosovim mlekom zmešajte v sekljalniku, da dobite gladko zmes. Dobljeno gosto kokosovo kremo razporedite po ohlajeni datljevi plasti. Zmes s pomočjo ravnega dna kozarca ali silikonske lopatice zgladite, da boste čez polili še čokolado.
Temno čokolado stopite in polijte po kokosovi plasti. Po želji vse skupaj posujte s kokosom in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure oz. tako dolgo, da so se plasti strdile in je mogoče odrezati kocke.
Recept je ustvarila Nina S. Zorčič