Sestavine:
- 1 glava cvetače
- 1 rdeča čebula
- 1 por (dodajte ločeno)
- 1 glavica česna
- par vejic rožmarina ali 2 čajni žlički posušenega rožmarina
- 3 jedilne žlice olivnega olja (dodajte ločeno)
- 7 srednje velikih krompirjev
- 60g bio rjave leče Eko Škrnicl
-
400ml vode ali zelenjavne jušne osnove
-
1 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1/2 čajne žličke česna v prahu (opcijsko)
- 4 jedilne žlice kvasnih kosmičev (opcijsko)
Dodatki:
- veganska kisla smetana ali jogurt
- olivno olje
Postopek
Pečico segrejte na 210 stopinj.
Velik pekač obložite s papirjem za peko.
Glavo cvetače operite in razrežite na manjše kose, nato pa jo razporedite po pekaču.
Čebulo in 1/2 pora olupite oz. očistite in prerežite na večje kose - ne režite na premajhne kose, saj se bo drugače med peko začelo žgati.
Česen olupite - odstranite samo zunanjo, suho plast. Glavici česna odrežite dno - približno 0,5 cm globoko, da prerežete vsak strok in jih izpostavite. Položite na pekač s prerezanim delom navzgor.
Dodajte vejice rožmarina in vse skupaj pokapajte z olivnim oljem - približno 2 jedilni žlici.
Postavite v segreto pečico in pecite 30 minut oz. tako dolgo, da se cvetača popolnoma zmehča.
Medtem v večjem loncu v vreli vodi skuhajte olupljene in očiščene krompirje, dokler niso popolnoma skuhani in mehki. Ko je krompir kuhan ga odcedite in postavite na stran. V ločenem loncu skuhajte še rjavo lečo po navodilih. Kuhano lečo odcedite in postavite na stran.
Ko je cvetača mehka vzemite pekač iz pečice.
Na srednjem ognju segrejte veliko ponev. Dodajte eno jedilno žlico olja. Na segreto olje dodajte drugo polovico pora in ga popražite samo toliko, da se malo zmehča. Na ogenj dodajte še cvetačo, kuhan krompir, čebulo in por iz pečice, vejice rožmarina in česen brez kože oz. olupka. Česen previdno stisnite iz kože - ker je mehek bi moral kar skočiti ven.
Vse skupaj zalijte s približno 4 dcl vode/jušne osnove in kuhajte 5-10 minut.
Ponev nato odstavite z ognja. Maso v delih pasirajte - v blender oz. mešalnik dodajte približno 1/4 mase in jo spasirajte, da nastane gladka krema. Po potrebi v mešalnik dodajte še malo vode ob vsakem pasiranju, da dobite gladko juho. Spasirano juho nadevajte v večjo posodo in ponovite, dokler ne spasirate vse juhe.
Spasirano juho vrnite v ponev, dodajte sol, poper in česen ter premešajte. Dodajte še kuhano lečo in kvasne kosmiče ter premešajte. Vse skupaj kuhajte še približno 5 minut. Juho vmes poskusite in po želji dodajte več soli ali drugih začimb po izbiri.
Juho nadevajte v krožnike, dodajte eno žličko veganske kisle smetane ali jogurta, pokapajte z olivnim oljem in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič