Mediteranska solata s kuskusom, pestom, sušenimi paradižniki in hrustljavo čičeriko

SESTAVINE za dve porciji:

Preliv

  • 35 g pesto omake (navaden ali veganski, kupljen ali domač - povezavi do obeh receptov vas čakata zgoraj)
  • 40 g olivnega olja
  • 2 stroka česna (drobno nasekljan)
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 2 jedilni žlici vode
  • 1 ½ čajne žličke provansalskih začimb
  • ščep soli

Domači krutoni

  • 2 kosa kruha
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 čajna žlička provansalskih začimb
  • ščep soli

Hrustljava čičerika

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 150 g surove ali vložene čičerike (uporabite lahko konzervirano ali surovo, ki jo predhodno namakajte, navodila spodaj)
  • ščep čilija (opcijsko, če imate radi pekoče)
  • ščep provansalskih začimb
  • ščep soli
  • 1 jedilna žlica pripravljenega preliva

Kuskus

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 šalotka ali ½ rdeče čebule
  • 130 g polnozrnatega kuskusa Eko Škrnicl (uporabite lahko tudi navaden kuskus, meni osebno je polnozrnat boljši)
  • ½ zelenjavne jušne kocke
  • pest sušenih paradižnikov v olju (narezani na manjše trakce)
  • 200 ml vrele vode

Solata

  • 100 g rukole

Dodatki

  • nadrobljen feta sir (navaden ali veganski)

POSTOPEK

 

  • V kolikor boste uporabili surovo čičeriko jo najprej namočite v vrelo vodo za 2 uri. Vsakič, ko se vmes ohladi voda, jo odlijte in dodajte vrelo vodo.
  • Pripravite preliv za solato. V manjši posodici s pokrovom zmešajte vse sestavine za polivko in zaprite. Dobro pretresite, da se vse sestavine premešajo in nastane enoten preliv. Poskusite in po potrebi dodajte več sestavin.
  • Pripravite krutone. Na srednjem ognju segrejte večjo ponev.
  • V manjši posodi zmešajte kruh, narezan na manjše kocke velikosti 1 cm x 1 cm, olivno olje in začimbe. Premešajte, da olje prekrije vse kocke kruha.
  • Vse skupaj predevajte na segreto ponev in pražite na srednjem ognju 5-10 minut oz. toliko časa, da se krutoni zlato zapečejo. Vmes redno mešajte, da se krutoni enakomerno zapečejo.
  • Pečene krutone odstranite iz ponve in dodajte v ločeno skodelico. Pustite, da se ohladi. Ponev vrnite na ogenj.
  • Pripravite čičeriko. V isto ponev, v kateri ste pekli krutone, dodajte olivno olje.
  • Na segreto olje dodajte odcejeno čičerikoin začimbe. Premešajte in pražite na srednjem ognju 5-10 minut oz. toliko časa, da se čičerika zlato zapeče.
  • Dodajte eno jedilno žlico pripravljenega preliva in na hitro premešajte.
  • Hrustljavo zapečeno čičeriko odstavite s ponve in dodajte h krutonom.
  • Pripravite kuskus. V manjšem loncu segrejte olivno olje.
  • Na segreto olje dodajte drobno nasekljano šalotko/čebulo in pražite na srednjem ognju par minut, samo toliko, da se čebula zmehča.
  • Dodajte kuskus in premešajte. Med rednim mešanjem pražite par minut, da se kuskus zlato rjavo zapeče.
  • Ko je kuskus zlato zapečen ugasnite ogenj, dodajte jušno kocko in nasekljan sušen paradižnik ter zalijte z vrelo vodo.
  • Na hitro premešajte z vilicami in pokrijte s pokrovko. Pustite pokrito 10 minut, da se kuskus skuha in zmehča.
  • Po 10 minutah odkrijte in premešajte. Kuskus bi moral biti mehek in puhast, brez odvečne tekočine. Kuskus lahko dodate k solati še topel, lahko pa ga najprej ohladite.
  • Sestavite solato. V veliko skledo dodajte rukolo in jo prelijte s pripravljenim prelivom (preliv dodajajte postopoma in vmes poskusite, količino prilagodite svojemu okusu). Dodajte še kuskus in premešajte. Nadevajte v pripravljene krožnike.
  • Po vrhu posujte hrustljavo čičeriko, domače krutone in feta sir ter postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič
www.ninazorcic.si