Sestavine:
Hrustljav pesto tofu:
200g tofuja, narezanega na kocke
2 jedilni žlici pesta z baziliko
2 zvrhani jedilni žlici škroba
2 jedilni žlici naribanega parmezana ali kvasnih kosmičev
2 jedilno žlici krušnih drobtin (opcijsko)
sol, poper po okusu
3 jedilne žlice olivnega olja
Dodatki:
kvinoja + 2 ali 3 jedilne žlice pesta
pest indijskih oreščkov in bučnih semen
sladki krompir
bučka
vložena čičerika
sol, poper, olivno olje, rožmarin
čili olje
humus + čili olje + sezamova semena
koruzni storžki
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Na pekač dodajte bučke, sladki krompir in čičeriko. Vse posujte z rožmarinom in pokapajte z olivnim oljem. Čičeriki lahko dodate sladko papriko in člili ali pokapate s čili oljem. Vsako zelenjavo premešajte na pladnju in pecite 20 minut oz. toliko, da je vse mehko in zapečeno.
Tofu zmešajte s pestom, škrobom, 1 jedilno žlico olivnega olja, parmezanom/kosmiči in drobtinami. Premešajte in popražite na segreti ponvi skupaj z 2 jedilnima žlicama olivnega olja. Na srednjem ognju pražite par minut, da se spodaj zlato zapeče, nato premešajte in obrnite. Pecite, dokler ni tofu z vseh strani lepo hrustljavo, zlato zapečen. Začinite s soljo in poprom in premešajte.
Odstranite iz ponve in v isti ponvi popecite oreščke in semena, brez da dodajate dodatno olje. Ko se oreščki zlato zapečejo jih odstavite.
Kvinojo skuhajte v osoljeni vodi po navodilih (za svežino lahko dodajte v vodo rezine limone, ki jih na koncu odstranite). Kuhani kvinoji dodajte pesto in premešajte.
Sestavite bowlo. Dodajte pesto kvinojo, po vrhu pa vse dodatke: koruzne storžke, popražene oreščke in semena, hrustljav tofu, popečeno zelenjavo in humus, ki ga lahko pokapate s čili oljem in sezamovimi semeni.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič