Puhasta veganska čokoladna torta s čokoladno ganache kremo
SESTAVINE
Biskvit
- 140 g vode
- 1 ½ čajne žličke indijskega trpotca
- 210 g rastlinskega olja
- 250 g vode ali rastlinskega mleka po izbiri
- ½ jedilne žlice limoninega soka (ali kisa)
- 3 čajne žličke vaniljeve arome
- 210 g bio kokosovega sladkorja od eko-skrnicl.si
- 320 g pšenične bele moke tip 500
- 30 g bio kakava v prahu od eko-skrnicl.si
- 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička soda bikarbone
- ščep soli
Čokoladna ganache krema
- 380 g kokosovega mleka iz pločevinke
- 25 g sladkorja v prahu
- 370 g veganske temne čokolade (70%)
Posip
- nasekljana veganska temna čokolada ali čokoladne kapljice
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj.
-
V manjši skodelici zmešajte 140g vode in indijski trpotec. Pustite stati 5 minut, da se zmes hidrira.
-
V srednje veliki posodi zmešajte olje, rastlinsko mleko ali vodo, vaniljevo aromo, limonin sok in sladkor. Premešajte in dodajte gosto mešanico vode in indijskega trpotca. S pomočjo ročnega mešalnika ali železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte, da se vse poveže v enotno zmes.
-
V ločeni posodi zmešajte moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
-
V suhe sestavine dodajte mokre sestavine in zmes dobro premešajte, da nastane enotna, gosta zmes brez grudic.
-
Maso prelijte v naoljen pekač, premera, obložen s papirjem za peko. S pomočjo silikonske lopatice zmes enakomerno razporedite v pekaču.
-
Pecite 40 minut oz. tako dolgo, da zobotrebec, vstavljen v sredino biskvita, na sebi nima surovega testa. ima pa nekaj vlažnih drobtin.
-
Biskvit pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, medtem pa pripravite čokoladno ganache kremo.
-
V srednje veliko posodo dodajte drobno nasekljano vegansko temno čokolado.
-
V manjšem loncu na srednjem ognju segrejte kokosovo mleko in sladkor v prahu. Kuhajte tako dolgo, da se kokosovo mleko segreje, odstavite pa preden zavre.
-
Posodo s segretim mlekom odstavite, vanjo dodajte nasekljano temno čokolado, pokrijte s pokrovko in pustite stati 5 minut.
-
Zmes nato na nežno premešajte, da nastane gladek, tekoč, čokoladni.preliv. Biskvit lahko prelijete kar s tekočim prelivom, v kolikor pa bi želeli gosto kremo, ki jo lahko po biskvitu premažete (kot na fotografiji) pa sledite naslednjemu koraku.
-
Čokoladno mešanico prelijte v srednje veliko posodo. Posodo za 5 minut postavite v zamrzovalnik. Po 5 minutah s pomočjo silikonske lopatice premešajte in postavite nazaj v zamrzovalnik za 5 minut. Postopek ponovite še tri- do štirikrat oz. tolikokrat, da dobite želeno gostoto kreme.
-
Kremo premažite po biskvitu in posujte s koščki nasekljane temne čokolade ali čokoladnih kapljic.
-
Razrežite na kocke in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič