Sestavine:
390g pšenične polnozrnate moke
200g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
55g kakava Eko Škrnicl
2 čajni žlički soda bikarbone
1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl
1 čajna žlička soli
105g olivnega olja
490g rastlinskega napitka oz. “mleka”
1 čajna žlička vaniljeve arome
150g nasekljane temne čokolade
100g nasekljanih suhih fig Eko Škrnicl
Preliv:
100g veganske bele čokolade
1 čajna žlička olja (po potrebi, če je čokolada pregosta)
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Večji pekač ali model za torto dobro namastite.
V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, kakav, soda bikarbono, cimet in sol.
Dodajte olje, “mleko” in vaniljevo aromo ter s pomočjo metlice za stepanje premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
Dodajte nasekljano temno čokolado in fige ter premešajte samo toliko, da se dodatki razporedijo po masi.
Maso prelijte v pekač, z zadnjo stranjo žlice zgladite površino in postavite v pečico. Pecite 55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Kolač pustite v pekaču še vsaj 10 minut po peki, da se rahlo ohladi. Nato pekač obrnite na rešetko za hlajenje in ga previdno dvignite. Kolač bi moral sam pasti ven iz modela, v kolikor ne pade, si pomagajte tako, da robove kolača rahlo spodrezate z nožem, da ga razrahljate.
Pustite na rešetki, dokler se popolnoma ne ohladi, medtem pa stopite čokolado. Če je čokolada pregosta dodajte kakšno žličko olja in premešajte.
Prelijte po ohlajenem kolaču in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič