Solata z ohrovtom, kvinojo, hrustljavo čičeriko, sladkim krompirjem in božansko arašidovo polivko
SESTAVINE
Hrustljava čičerika
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 200 g kuhane čičerike
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- 1 čajna žlička ostre rdeče paprike
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke popra
- ¼ čajne žličke cimeta
- 1 jedilna žlica sladke paprike
- 2 jedilni žlici sezama
Arašidova polivka
- 2 jedilni žlici naravnega arašidovega masla
- ½ jedilne žlice kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 2 čajni žlički gorčice
- 1 čajna žlička kisa
- 1 jedilna žlica pomarančnega soka
- 1 jedilna žlica vode
- sol, poper po okusu
Ohrovt
- ½ glave ohrovta
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- ¼ čajne žličke soli
Sladki krompir
- 200 g sladkega krompirja
- 1 jedilna žlica provansalskih začimb Eko Škrnicl
- 1 čajna žlička sladke paprike
- sol, poper
- 2 jedilni žlici olivnega olja
Dodatki
- 100 g kvinoje Eko Škrnicl (ali kuskus, bulgur, riž)
- 100 g zelene ali mešane solate
- 1 zrel avokado (narezan na rezine ali kocke)
- veganska feta
- hrustljava granola
- mešana semena
- krekerji, grisini
POSTOPEK
-
Pripravite hrustljavo čičeriko. V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte odcejeno in oprano kuhano čičeriko, javorjev sirup, začimbe in sezam. Premešajte in na srednjem ognju pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se čičerika hrustljavo zapeče. Nato poskusite in po želji dodatno začinite. Odstavite.
-
V manjši posodi ali kozarcu s pokrovom ali pripravite arašidovo polivko. Zmešajte vse sestavine za polivko in pretresite, da dobite enotno, gosto polivko. Poskusite in po želji dodatno začinite.
-
Pripravite ohrovt. Ohrovt operite in narežite na tanjše trakove/kose. Prelijte z olivnim oljem in posujte s soljo. Z rokami vse zmasirajte, da se ohrovt zmehča. Masirajte 3-5 minut oz. toliko časa, da ohrovt malo potemni in se zmehča. Tako je ohrovt bolj mehek in bistveno bolj okusen.
-
Pečico segrejte na 200 stopinj. Sladki krompir olupite, operite in narežite na tanke kose za pomfri. Začinite s provansalskimi začimbami, sladko papriko, soljo in poprom ter pokapajte z olivnim oljem. Premešajte in razporedite po večjem pekaču, obloženim s papirjem za peko. Krompir razporedite po pekaču, da se kosi med sabo ne prekrivajo. Postavite v pečico na srednjo rešetko in pecite 20 minut oz. toliko časa, da je krompir zunaj hrustljavo pečen, notri pa mehek in skuhan.
-
Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi, medtem pa skuhajte kvinojo, skladno z navodili na vrečki - na 1 skodelico kvinoje dodajte 2,5 skodelice vode. Kuhajte na srednjem ognju, vmes redno premešajte. Ko je kvinoja skuhana in zmehčana, odstavite in pustite, da se rahlo ohladi.
-
Sestavite solato. V veliko skledo dodajte zmasiran ohrovt in zeleno/mešano solato. Po solati posujte skuhano kvinojo in hrusljavo čičeriko. Po vrhu nadevajte sladki krompir in avokado, narezan na rezine ali kocke. Posujte z nadrobljeno (vegansko) feto, hrustljavo granolo in semeni. Bogato pokapajte z arašidovo polivko in na koncu vse skupaj dobro premešajte. Postrezite s krekerji/grisini ali kot prilogo.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič