Testenine z vegansko lečino “bolognese” omako

Sestavine za 4 porcije:

  • 1 rdeča čebula (narezana na četrtine)
  • 2 srednje velika korenčka (grobo narezan)
  • 3 stroki česna
  • 100g pekan orehov
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 200g bio rdeče leče od eko-skrnicl.si
  • 1 dcl belega vina (opcijsko)
  • 500ml paradižnikove mezge
  • 3 jedilne žlice paradižnikovega koncentrata
  • 500ml vode (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička popra
  • 1/4-1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 250g testenin po izbiri

 

Postopek:

 

Lečo sperite in kuhajte v večjem loncu vode na srednjem ognju, dokler se ne zmehča (nekje 15-25 minut).

 

V sekljalniku ali blenderju sesekljajte čebulo, korenje, česen in orehe. Meljite, dokler ne nastane zrnata zmes.

 

V večjo ponev dodajte olje in segrevajte na srednjem ognju. Na segreto olje dodajte sesekljano mešanico zelenjave in orehov ter odcejeno kuhano lečo in premešajte. Pražite 5 minut in vmes kdaj premešajte.

 

Dodajte vino (opcijsko) in premešajte. Pražite toliko časa, da vino popolnoma izpari.

 

Dodajte paradižnikovo mezgo, koncentrat, vodo (ali jušno osnovo) in začimbe. Premešajte in zmanjšajte ogenj. Pokrijte in kuhajte nekje 30-40 minut, da se okusi povežejo, orehi zmehčajo in omaka zgosti. Omako vsake toliko premešajte in po potrebi dodajte še vode ali začimb.

 

Na koncu skuhajte testenine po navodilih proizvajalca in prelijte s toplo lečino “bolognese” omako. Po vrhu kapnite kakšno žlico veganske smetane ali kokosovega jogurta in postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

https://ninazorcic.si