Tofujeve kroglice v domači paradižnikovi omaki

Tofujeve kroglice:

200g tofuja

10 kosov prepečenca ali 1/2 skodelice drobtin

2 jedilni žlici kvasnih kosmičev

1 jedilna žlica pica začimb

1 čajna žlička provansalskih začimb

1 čajna žlička sladke paprike

1 čajna žlička česna v prahu

1 čajna žlička čebule v prahu

1 jedilna žlica mletih lanenih semen + 3 jedilne žlice vode

dodatna voda po potrebi

1/2 čajne žličke soli

poper po okusu

olivno olje

 

Paradižnikova omaka:

2 jedilni žlici olivnega olja

1 nasekljana čebula

1 nasekljan česen

1 konzerva nasekljanih paradižnikovih pelatov

200ml paradižnikove mezge

1 čajna žlička bazilike

1 čajna žlička origana

1 čajna žlička provansalskih začimb

1 jedilna žlica sladke paprike

1 jedilna žlica rjavega sladkorja

sol, poper po okusu

 

Krompirjev pire:

3 večji krompirji

2 jedilni žlici gostega nesladkanega jogurta

2 jedilni žlici masla po izbiri

sol, poper po okusu

mleko po potrebi

 

Priprava:

V blender dodajte nadrobljen tofu, nadrobljen prepečenec in vse ostale sestavine. Blendajte, da dobite enotno maso, iz katere lahko oblikujete kroglice, ki so sočne, niso pa premokre. Oblikovane morajo obdržati lepo okroglo obliko. Po potrebi dodajte več vode, če je masa presuha ali več drobtin/prepečenca, če je masa premokra. Oblikujte kroglice in jih popecite na srednjem ognju, na večji ponvi na žlici olivnega olja. Popecite na vsaki strani, da se zlato zapeče.

Odstavite in pripravite paradižnikovo omako. Na olivnem olju popražite čebulo. Dodajte česen, sol in sladkor in premešajte. Dodajte še vse druge sestavine in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte par minut, da se omaka zgosti in okusi povežejo. Vmes po potrebi dodajte vodo in dodatno začinite. V omako vrnite mesne kroglice.

 

Krompir olupite in narežite na majhne kocke. Kuhajte v osoljeni vodi vsaj 10-15 minut oz. toliko časa, da se krompir popolnoma zmehča. Krompir prestavite v fino cedilo in s pomočjo silikonske lopatice krompir močno pritiskajte ob cedilo, da se vsi veliki kosi krompirja spasirajo. Na koncu dobro postrgajte še dno cedila, kjer se je nabral spasiran krompir in dobljen pire dobro premešajte. Dobiti bi morali gladko tekturo brez kakršnihkoli grudic. V krompir dodajte še vse ostale sestavine, vmes pa mešajte z metlico za stepanje. Mleko dodajajte postopoma, da dobite želeno kremoznost.

 

Pire postrezite z omako in kroglicami, dodajte lahko še kak svež list bazilike.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si