Rada preizkušam nove ideje in recepte, ki so drugačni od običajnega. Vsi poznamo klasična polnila za tortilje, vendar so me te s kvinojo čisto navdušile. Čeprav je bila tortilja klasična pšenična, je polnilo tako lahko, da vam ne pusti nobene teže v želodcu.
Sestavine za 2 veliki tortilji
Za polnilo v tortilji
- 80 g mešane kvinoje
- 2 žlici zlatih lanenih semen
- 2 stroka česna
- ½ rdeče čebule
- ½ rdeče koničaste paprike
- manjši brokoli
- par sušenih paradižnikov
- čvrsta zelena solata
- olivno olje, himalajska sol
- 2 veliki tortilji ali 3-4 manjše
Za preliv
- 80 g indijskih oreščkov
- ½ žličke česna v prahu
- 1 žlička pivskega kvasa
- 1,25 dcl mandljevega mleka
- ½ čajne žličke gorčice z gorčičnimi semeni
- par kapljic limete
- 1 žlička nasekljane rdeče čebule
- ¼ žličke himalajske soli
Priprava
Indijske oreščke namakamo v vodi nekaj ur, ali jih vsaj za pol ure prelijemo z vrelo vodo. Nato odcedimo in speremo. V multipraktiku indijskim oreščkom dodamo česen v prahu, pivski kvas, gorčico, čebulo, limeto, sol in prelijemo z mlekom. Zmiksamo v gladko zmes. Omako prelijemo v manjšo posodico in postavimo v hladilnik, medtem ko pripravljamo polnilo za tortilje.
Kvinojo dobro speremo in jo v vreli vodi kuhamo 15-20 minut.
Medtem 5 minut kuhamo brokoli, ki smo ga natrgali na manjše cvetke. Ko ga vzamemo iz vode, na hitro speremo pod mrzlo vodo.
Na olivnem olju v ponvi nekaj minut pražimo čebulo, nato dodamo česen in 2 žlici lanenih semen, čez minutko dodamo še na drobno narezano rdečo papriko.
Po dveh, treh minutah dodamo še sušene paradižnike in cvetke brokolija.
Primešamo tudi kuhano kvinojo. Vse skupaj solimo in premešamo.
Dodamo še omako in na ognju mešamo še dobro minuto.
Če imamo kak namaz lahko tortiljo najprej premažemo (jaz sem dala bučni pesto), nato položimo oprane liste solate in nadev s kvinojo.
Zavijemo na poljuben način.