Sestavine za 2 porciji:
1/2 rdeče čebule
1 paprika
2 srednje velika korenčka
1/2 bučke
2 jedilni žlici olivnega olja
150g bio riževga mixa: rdeči, divji črni, polnozrnati od eko-skrnicl.si
400ml kokosovega mleka iz pločevinke
500ml vode ali zelenjavne jušne osnove
2 čajni žlički bio curry-ja v prahu eko-skrnicl.si
1/2 čajne žličke kurkume
1/2-1 čajne žličke himalajske soli (po okusu) od eko-skrnicl.si
1/4 čajne žličke popra
Postopek:
Zelenjavo sperite in narežite manjše kocke.
Veliko ponev skupaj z oljem segrevajte na srednjem ognju. Dodajte čebulo in pražite, dokler ne postekleni.
Dodajte zelenjavo, opran riž in premešajte. Pražite nekje 1 minuto. Dodajte kokosovo mleko iz pločevinke in vodo/zelenjavno jušno osnovo. Začinite s curryjem, kurkumo, soljo in poprom ter premešajte. Ponev pokrijte, zmanjšajte ogenj in kuhanjte nekje 30-45 minut oz. tako dolgo, da se riž skuha in zmehča, rižota pa zgosti. Vmes parkrat premešajte in po potrebi dodajte še vode ali začimb.
Kuhano rižoto odstavite in pustite v pokriti ponvi še dodatnih 5- 10 minut, da se rahl ohladi, nato pa postrezite z nastrganim veganskim parmezanom, če imate pa radi pekoče pa dodajte še malo mletega čilija v prahu.
Recept pripravila: Nina s. Zorčič