Veganska curry rižota

Sestavine za 2 porciji:

1/2 rdeče čebule

1 paprika

2 srednje velika korenčka

1/2 bučke

2 jedilni žlici olivnega olja

150g bio riževga mixa: rdeči, divji črni, polnozrnati od eko-skrnicl.si

400ml kokosovega mleka iz pločevinke

500ml vode ali zelenjavne jušne osnove

2 čajni žlički bio curry-ja v prahu eko-skrnicl.si

1/2 čajne žličke kurkume 

1/2-1 čajne žličke himalajske soli (po okusu) od eko-skrnicl.si

1/4 čajne žličke popra

 

Postopek:

Zelenjavo sperite in narežite manjše kocke.

 

Veliko ponev skupaj z oljem segrevajte na srednjem ognju. Dodajte čebulo in pražite, dokler ne postekleni.

 

Dodajte zelenjavo, opran riž in premešajte. Pražite nekje 1 minuto. Dodajte kokosovo mleko iz pločevinke in vodo/zelenjavno jušno osnovo. Začinite s curryjem, kurkumo, soljo in poprom ter premešajte. Ponev pokrijte, zmanjšajte ogenj in kuhanjte nekje 30-45 minut oz. tako dolgo, da se riž skuha in zmehča, rižota pa zgosti. Vmes parkrat premešajte in po potrebi dodajte še vode ali začimb.

 

Kuhano rižoto odstavite in pustite v pokriti ponvi še dodatnih 5- 10 minut, da se rahl ohladi, nato pa postrezite z nastrganim veganskim parmezanom, če imate pa radi pekoče pa dodajte še malo mletega čilija v prahu.

 

Recept pripravila: Nina s. Zorčič

https://ninazorcic.si