Veganska kokosova pita z jagodičevjem
SESTAVINE
Dno
- 200 g bio datljev od Eko Škrnicl
- 55 g nastrganega kokosa
- 200 g oreščkov po izbiri (indijski oreščki, arašidi itd.)
Kokosova krema
- 350 g kokosovega mleka iz pločevinke (hlajen v hladilniku vsaj 12 ur, uporabite samo ohlajen, trd del)
- 20 g javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke vaniljeve arome
Sadni preliv
- 200 g jagodičevja po izbiri (sveže ali zamrznjeno)
- 20 g bio kokosovega sladkorja od Eko Škrnicl
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička škroba
Dodatki
POSTOPEK
-
V večjo posodo ali skledo dodajte datlje. Prelijte jih z vročo vodo in namakajte 15-30 minut. Datlji naj bodo popolnoma prekriti z vročo vodo.
-
Namočene datlje odcedite in jih dodajte v posodo sekljalnika ali v večjo posodo.
-
Dodajte nastrgan kokos in izbrane oreščke. Vse skupaj zmešajte s pomočjo mešalnika ali blenderja, dokler ne nastane kompaktna, lepljiva zmes. Po potrebi, če mešalnik me more mešat dodajte 1 jedilno žlico vode, preveč vode pa ne dodajajte, saj se bo drugače masa preveč lepila. Maso lahko spasirate tudi s paličnim mešalnikom.
-
Gosto maso prestavite v rahlo naoljen pekač premera 18 cm in oblikujte dno. Pomagajte si z rahlo navlaženimi rokami in kozarcem z ravnim dnom, s katerim gladite površino in enakomerno razporedite maso. Dno lahko oblikujete čisto ravno, lahko pa naredite 2 cm visok debelejši rob, ki bo zajel vašo kokosovo kremo. Pekač postavite v hladilnik, medtem pa pripravite kokosovo kremo.
-
V večjo posodo dodajte ohlajeno kokosovo mleko iz pločevinke - uporabite samo ohlajen, trd del kokosovega mleka. Če boste dodali preveč tekočine se krema ne bo stepla v trden sneg.
-
Dodajte še javorjev sirup in vaniljevo aromo. S pomočjo ročnega mešalnika vse skupaj dobro premešajte in stepajte 3-5 minut oz. tako dolgo, da nastane stepena, gosta kokosova krema s trdnimi vrhovi.
-
Kremo premažite po ohlajenem dnu in postavite v zamrzovalnik za vsaj 3 ure oz. tako dolgo, da se krema strdi.
-
Nato v manjšem loncu zmešajte jagodičevje, kokosov sladkor, limonin sok in škrob. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju 5-10 minut oz. tako dolgo, da se sadje segreje, zmehča, spusti sokove in nastane gost sadni preliv.
-
Odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
-
Ohlajen preliv prelijte po ohlajeni piti, posujte s kokosovim čipsom, okrasite s svežim jagodičevjem in postrezite.
-
Pito hranite v zamrzovalniku, 15-20 minut pred uživanjem pa jo postavite na pult, da se malo odtali, saj je drugače ne morete rezati.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič