Veganska Panna Cotta s pasijonkinim sirupom
SESTAVINE
Panna Cotta
- 150 g kokosovega "mleka" oz. napitka
- 400 g kokosovega mleka iz pločevinke
- 50 g brezinega sladila Xylitol Eko Škrnicl (ali sladilo po izbiri)
- 1 čajna žlička agar agar gostila (3g)
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
Pasijonkin preliv
- 5 pasijonk
- 40 g slbrezinega sladila Xylitol Eko Škrnicl (ali sladilo po izbiri)
- 3 jedilne žlice vode
POSTOPEK
-
V manjšem loncu zmešajte kokosov napitek, kokosovo mleko in eritritol. S pomočjo železne metlice za stepanje premešajte in na srednje visokem ognju kuhajte do vretja.
-
Ko zmes zavre dodajte agar agar in z metlico dobro premešajte. Zmes pustite vreti še dobre tri minute, vmes pa stalno mešajte, da se zmes ne prime na dno posode.
-
V zmes dodajte še vaniljo in vse skupaj dobro premešajte. Zmes bo tukaj še zelo tekoča.
-
Odstavite in pripravite kozarčke ali modelčke. Iz moje mase dobite 16 mini (iz modelčkov) ali 6 velikih Panna Cott (iz kozarčkov).
-
V kolikor boste panna cotte prevrnili iz kozarca/modelčkov na krožnik le-te najprej namastite, da bodo sladice lepše popadale ven.
-
V pripravljene modelčke ali kozarčke nalijte še vrelo zmes. Pustite na pultu, dokler se ne ohladi na sobno temperaturo, nato pa jih prestavite v hladilnik za vsaj eno uro oz. tako dolgo, da se panna cotta strdi.
-
Nato pripravite pasijonkin preliv. V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte pasijonkino pulpo, sladilo in vodo. Premešajte in kuhajte do vretja. Poskusite in po želji dodajte več sladkorja ali limoninega soka, v kolikor je presladko. Ko preliv zavre odstranite z ognja in pustite, da se popolnoma ohladi.
-
Ohlajene panna cotte postrezite z ohlajenim prelivom.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič