Veganske karamelne ploščice oz. “Veganske Millionaire bars"
SESTAVINE za 10 ploščic
Dno
• 65 g kokosovega olja (zmehčano)
• 40 g javorjevega ali agavinega sirupa
• 120 g bio mandljeve moke od Eko Škrnicl
• 30 g bio kokosove moke od Eko Škrnicl
• ščep soli
Kokosova karamela
• 200 g kokosovega mleka iz pločevinke (uporabite strjen del)
• 80 g kokosovega sladkorja
• 1 čajna žlička škroba ali tapiokine moke za brezglutensko različico (koruzni škrob, gustin)
Preliv
• 150 g veganske temne čokolade (stopljena, rahlo ohlajena)
POSTOPEK
• Pečico segrejte na 175 stopinj.
• V ločeni posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko in sol. Dodajte javorjev sirup in stopljeno kokosovo olje. Premešajte, da dobite enotno zmes.
• Zmes nadevajte v pekač, premera 18x18cm, obložen s papirjem za peko in s pomočjo ravnega dna kozarca izravnajte maso, da dobite ravno dno.
• Pecite 10 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavo obarvani, sredica pa je tudi že obarvana nežno rjavo. Dna ne pecite predolgo, saj se drugače izsuši in postane drobljivo.
• Pustite v pekaču, da se popolnoma ohladi, saj boste čez prelili še karamelo. Medtem pripravite karamelo.
• V manjšem loncu zmešajte kokosovo mleko in kokosov sladkor. Segrevajte na srednjem ognju, dokler zmes ne zavre. Nato znižajte ogenj (da zmes počasi vre) in ob rednem mešanju kuhajte, da se karamela malo zgosti (25-30 minut).
• Ko karamela doseže gostoto sirupa z zajemalko zajemite približno 1 dcl karamele in jo prelijte v manjšo skodelico. Dodajte škrob ali tapiokino moko in s pomočjo železne metlice za stepanje dobro premešajte, da se škrob oz. moka vmeša v karamelo.
• To mešanico nato prelijte nazaj v lonec s karamelo, dobro premešajte in kuhajte še kakšno minuto, dve.
• Odstavite in pustite, da se ohladi.
• Ohlajeno karamelo prelijte po ohlajenem dnu, ki naj ostane v pekaču - v kolikor so se vam v karameli naredili kakšni skupki oz. grudice jo v dno prelijte skozi sito.
• Dno, prelito s karamelo, postavite v zamrzovalnik za vsaj kakšno uro, da se karamela malo strdi in zgosti - to nam omogoči lažje pelivanje s čokolado. Karamela se potem nazaj odtali in postane bolj tekoča.
• Medtem v mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli stopite temno čokolado.
• Čez strjeno karamelo prelijte stopljeno vegansko temno čokolado in postavite v hladilnik, dokler se čokolada popolnoma ne strdi. Med prelivanjem čokolade bodite hitri, saj se bo ob stiku s hladno karamelo začela hitro topiti. Predlagam vam, da čokolado po tem, ko jo prelijete po karameli, s pomočjo jedilne žlice enakomerno razporedite po dnu.
• Ohlajene ploščice narežite, po želji posujte s soljo (opcijsko ampak priporočljivo) in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič